21 Eylül 2013

Arri Amira

  Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük sinema kamerası üreticisi olan Alman Arri firması, kendisinden hiç beklemediğim yeni bir kamera modelini yakında piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.
   "Amira" ismini verdikleri bu yeni model kamera, belgesel sitili bir omuz kamerası! Şimdiye kadar hep sinema ve reklam endüstrisini hedefleyen ve sinematografi kameraları üreten firmanın bu yeni modeli, tek bir operatör tarafından rahatlıkla çekime hazırlanıp kullanılmak üzere tasarlanmış.
   Alexa ile aynı sensöre sahip olan kamera, saniyede 200 gibi son derece yüksek bir kare hızına ulaşabiliyor. Üstelik bunu 2K çözünürlüğünde yapabiliyor. Tıpkı Alexa gibi Rec 709 veya Log C ProRes LT, 422, 422HQ ve 444 kodekleri ile kayıt yapabiliyor. Tek farkı, ham yani RAW kayıt yapamıyor oluşu. Değiştirilebilen lens yuvası (lens mount) ile PL, 2/3" ve EF lensler kullanılabiliniyor. 
   Dahili ND filtreleri, "peaking" ve "zebra" özellikleri, kamera üstü TFT monitörü, 4 kanal dahili ses kaydı ve ayarlanabilir omuzluk ile tam anlamıyla bir aktüel ENG(Electronic News Gathering) kamerası tasarlanmış.
   Sanırım Arri, bu yeni gireceği pazardaki ürün gamında daha fazla ürünü ileride piyasaya çıkaracak. Hatta yakında benzeri bir el kamerası (handycam) da piyasaya çıkarırlarsa hiç şaşırmam. Malum; devir, üretebilme imkanın varsa, olabildiğince farklı modeller piyasaya çıkartıp, olabildiğince satış yapabilme devri!
   2014 Yılı'nın başında piyasaya çıkacak kameranın fiyatı ile ilgili tek açıklamada, Alexa'dan daha ucuz olacağı söylenmiş.

Arri Amira Camerimage 2013'te

Arri Amira

4 Eylül 2013

Sony'den Profesyonel 4K Handycam


   Bugün Sony, bir çok yeni ürün ile birlikte, dahili lense sahip dünyanın ilk profesyonel 4K kamerasını da tanıttı.

   PXW kodlu yeni bir ürün serisi çatısı altında piyasaya çıkacak Z100 model kamera, 1/2.33 inçlik bir Exmor R CMOS sensöre sahip. Saniyede 60 kareye kadar 4K (4096 x 2160) çözünürlüğünde görüntü kaydı yapabiliyor. XDCAM ürün grubunun üyesi olan kamera 4:2:2 renk örneklemesi ile Intra-frame ve 10-bit olarak kayıt yapabiliyor ayrıca geleceğin kayıt formatı olarak gördüğüm XAVC'yi kullanabiliyor.

   Kamerada iki tane XQD hafıza kartı yuvası bulunuyor. Gelecekte çok daha sıklıkla kullanılacak bu katı halli disk, SxS kartlara göre çok daha hızlı. Kameranın bir diğer özelliği de, HDMI üzerinden 4K çözünürlüğünde ve saniyede 50 veya 60 kare hızında görüntü gönderiyor oluşu. Ancak bu çıkış en fazla 8 bit ve 4:2:0 renk örneklemesi ile oluyor.

   Böylesi, küçük denebilecek bir sensörden çıkacak 4K çözünürlüğünün nasıl olacağı henüz bir soru işareti ancak F5 yada F55 gibi büyük sensörlü 4K kameraların ışık hassasiyetine ulaşamayacağına kesin gözüyle bakıyorum. Serinin ilk kamerası için iyi bir başlangıç, ileride çıkacak yeni modeller eminim çok daha üstün özelliklere sahip olacaktır.

Sony PXW-Z100