26 Kasım 2013

İyi Reklam Nasıl Olur? - 3


 Özellikle sosyal medyada çok konuşuldu ve paylaşıldı. İzlemeyen kalmamıştır ama iyi bir reklam filmi olduğu için burada da paylaşmak istedim.
 İspanya'da kapalı bir pistte, tek plan ve bir seferde çekilen Volvo Trucks reklam filmi.


11 Kasım 2013

Boyundan Büyük İşler Yapan Kamera


   Çeviriciler ve çeşitli prodüksiyon sonrası ürünleri ile tanıdığımız Avustralyalı Blackmagic Design firması, 2012 Yılı'nda piyasaya çıkardığı Cinema Camera ile video kamera sektörüne hızlı ve iddialı bir giriş yapmıştı. Aradan bir yıl geçtikten sonra, iki yeni video kamera modelini 2013 NAB fuarında duyuran firma, kısa zamanda bu alanda kendine iyi bir yer edinecek gibi görünüyor. Production Camera 4K ve Pocket Cinema Camera isimli iki yeni model, yenilikçi tasarımları ve uygun fiyatları ile dikkat çekiyor.
    Bu yazımda, Pocket Cinema Camera yani “Cep Boyu Sinema Kamerası” modeli ile yaptığım bir çekim sonrasında edindiğim izlenimlerden ve kameranın öne çıkan özelliklerinden bahsedeceğim.

Pocket Cinema Camera ve Edelkrone SliderPlus

    Adından da anlaşılacağı üzere, bir video kamerada hiç alışık olmadığımız derecede ufak boyutlara sahip olan kameranın içinde, beklenenin aksine, Super 16 mm film boyutunda bir CMOS sensör bulunuyor. Sensörün, etkin yani üzerinde aktif olarak kullanılan piksellerin bulunduğu yüzeyinin boyutları, 12.48 mm X 7.02 mm . Bu neredeyse Super 16 mm bir filmde pozlama için kullanılan yüzey ile aynı ebatlarda. Bunun iki önemli avantajı var; birincisi, standart video kameralara nazaran, çok daha düşük bir alan derinliği yaratması, diğeri ve daha da önemli olanı, artık ömrünü tamamladığı farzedilen ve neredeyse antikacılara kadar düşmüş olan eski Super 16 mm film lenslerinizin gün yüzü görecek olması. Basit bir PL lens adaptörü ile eski 16 mm lenslerinizi, çarpan faktörü etkisi olmadan, bu kamera ile kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, daha uygun fiyatlı ve fotoğraf makinelerinde de kullanılan “MFT” (Micro Four Third) tipi lensleri de kullanmak mümkün. Samyang, Lumix ve Voigtlander ülkemizde de satılan ve MFT lensler üreten firmalar arasında yer alıyor. Ben bu testimde Lumix'in H-VS014140 model 14-140 mm'lik lensini kullandım. Bu lens, daha çok fotoğraf makinesi ile kullanılmak amacıyla tasarlanmıştır ve her ne kadar çok hızlı bir lens olmasa da, geniş odak mesafesi aralığı, uygun fiyatı ve optik görüntü sabitleyicisi ile genel amaçlı olarak bu kamera ile kullanılabilinir.
    Pocket Cinema Camera'yı kutusundan çıkardığımda dikkatimi çeken ilk özellik, fotoğraflarda görünenden ve tahmin ettiğimden çok daha sağlam bir malzemeye sahip olması oldu. Bunu, tamamı magnezyum alaşımlı gövdesine borçlu olan kamera aynı zamanda yaklaşık 355 gramlık ağırlığıyla avucunuza son derece iyi oturuyor. Kameranın arkasında 3,5 inçlik yüksek çözünürlüklü bir LCD ekran bulunuyor. Bu yüksek çözünürlük, özellikle netleme yaparken çok işe yarıyor. Ayrıca, kameranın dahili “peaking” seçeneği de netleme yapmanızda size yardımcı olabilecek bir diğer faydalı özellik. Çekim yaparken, bu ekranın alt kısmında diyafram, kare hızı, perde açısı, ASA ve renk ısısı gibi gerekli olabilecek temel bilgiler görünüyor. Kameranın sağ tarafında kulaklık ve HDMI çıkışları ile mikrofon ve güç girişi gibi giriş çıkışlar yer alıyor. Kameranın hem alt hem de üst tarafında standart vida yuvalarının olması, farklı uygulama ve kullanımlar için çeşitli aksesuar ve donanımların rahatlıkla takılabilmesini sağlıyor.

Pocket Cinema Camera

    Kameranın, tıpkı geçen yıl çıkan “Cinema Camera” 'da olduğu gibi, son derece basit ve kolay anlaşılabilir bir menüsü var. Ayar seçenekleri dört temel başlık altında toplanmış. Ancak, menünün biraz daha zengin olmasını ve en azından, içine takılan kartı formatlama gibi bazı temel özelliklerin de buraya eklenmiş olmasını umardım.
    Pocket Cinema Camera, yüksek hızlı SDXC veya SDHC (minimum 95MB/s okuma hızında olmalı) kartlara 1920 X1080 çözünürlüğünde kayıpsız CinemaDNG RAW(ham) ya da yüksek kaliteli 10-bit Apple ProRes 422 görüntü kaydı yapabiliyor. Bu kadar küçük boyutlu ve uygun fiyatlı bir kameradan beklenmeyecek kadar yüksek kayıt kalitesi ile tam 13 diyaframlık bir dinamik aralığına ve böylece çok daha sinematografik bir görüntü elde edebilme imkanına sahip olabiliyorsunuz. 13 diyaframlık dinamik aralık “film log” ayarı seçiliyken gerçekleşiyor. Buna diğer bir alternatif de, REC709 renk aralığı kullanarak çekim yapmak. Bu aralık, çekim sonrası süreçte daha az vakit harcamak isteyenler için görüntüleri çok temel, ancak televizyon yayınları için yeterli olabilecek bir renk aralığında kaydediyor. Çekilen bu görüntülerin renklerini, yine Blackmagic Design firmasına ait ve ücretsiz olarak indirilebilinen DaVinci Resolve Lite ya da benzeri bir renk düzeltme programı ile düzeltebiliyorsunuz. 

Giriş ve Çıkışlar
 
    Çekimlerimi, RAW kayıt özelliği henüz aktif olmadığı için, ProRes 422 olarak yaptım.(RAW kayıt formatı, önümüzdeki aylarda yanınlanacak ücretsiz bir yazılım güncellemesi ile aktif hale gelecek.) Çok uygun bir lens ile kullanamamış olsam da, elde ettiğim görüntüler ile ilgili izlenimlerim son derece olumlu. Eminim, RAW kayıt özelliği de eklendiğinde, bu uygun fiyatlı ve küçük boyutlu kamera, iyi bir B kamera ya da düşük bütçeli sinema veya televizyon projelerinde tercih edilen bir kamera olacaktır.

Pocket Cinema Camera

    Dikkat edilmesi ve tercih edilmeden önce bilinmesi gereken bir kaç önemli noktaya da değinmek istiyorum. Öncelikle, Pocket Cinema Camera tam bir pil canavarı! Böylesi yüksek sayılabilecek bir kalitede kayıt yapabilmesi için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyması ve boyutlarına göre büyük sayılabilecek bir LCD ekrana sahip olması nedeniyle pili 45 yahut en fazla 60 dakikada tükeniyor. Daha yoğun kullanımlar için mutlaka bolca yedek pil edinilmeli ya da daha iyisi, harici bir akü ile beslenmeli. Ufak boyutları, bir yandan kullanımı rahatlatsa da, bazı durumlarda zorlaştıradabilir. Bu nedenle, çekim ihtiyaçlarına göre, uygun donanım ve aparatlarla desteklenip kullanılmalı. Yakın zamanda, bu kamera için özel üretilmiş omuz aparatı, tutacak, LCD ekran için güneşlik(kesinlikle gerekiyor!) ve benzeri bazı donanımlar ülkemizde de satılmaya başlanacaktır. Kameranın ekranında bir ses seviyesi göstergesi bulunmuyor dolayısıyla; dahili ses kaydı yapılacaksa dikkatli olunmalı. Ayrıca, dahili mikrofonun da tek başına yeterli olmadığını belirtmek isterim. ASA yükseldikçe görüntüde gürültü oranı artacağı için, olabildiğince hızlı lensler ile kullanılması çok daha iyi sonuçlar verecektir. Son olarak, Pocket Cinema Camera dışarıdan bakıldığında amatör bir kamera (point and shoot) izlenimi verse de, aslında doğru pozlama için diyaframı ve renk ısısını sizin belirlemeniz, hızlı sonuç için netlemeyi manuel olarak yapmanız ve çektiği her planın rengini çekim sonrası aşamada arzu edilen ölçüde düzeltmeniz gereken bir sinema kamerası.
    Bu yazının hazırlanmasında bana ekipman desteği veren VideoPro ve Akratek firmalarına ayrıca, test çekimi için kapılarını açan Kozyatağı'ndaki Sankofa Cafe'ye teşekkür ederim.

[ Ek: 12.11.2013 tarihinde yayınlanan 1.5 güncellemesi ile CinemaDNG RAW kayıt aktif hala gelmiştir. ]