10 Mart 2013

Warning!


   Geçtiğimiz Şubat Ayı'nda hem biraz hava değişikliği olsun diye, hem de sualtı çekimi yapmak için üç gün boyunca Kaş'taydım. Hava ılımandı ancak dalış günlerimiz, zaman zaman sağanak olmak üzere, yağışlıydı. Hava şartları, mevsimsel sebepler, özellikle son yıllarda kendini çok daha fazla hissettiren kirlilik ve bilinçsiz avlanma nedeniyle, sualtı fauna ve florası son derece renksiz ve ölüydü. Uzun yıllardır gittiğim ve yılda en az bir kez dalış yaptığım Kaş'ın sualtı yaşamındaki bu değişim, yaptığım her dalışta giderek kendini daha fazla hissettiriyor.

   Yapmış olduğum tüm dalışlarda elimde sualtı kameram da vardı. Çekmiş olduğum görüntüler arasında tek kayda değer olanı, Çondur Burnu mevkiindeki binlerce yıllık amforalar oldu.


   Üçüncü yada dördüncü dalışta, yaklaşık 15 metre derinlikte teknemize doğru geri dönüş yolu üzerinde suda yüzen sarı renkli bir şey farkettim. Uzaktan, önce bir canlı yada bitki zannettiğim şey üzerinde yazılar yazan bir kağıt parçası çıktı. Dikkatli baktığımda, kağıdın üzerindeki "Warning!" yazısını farkettim. Herhalde bizim yada bizden önce dalış yapanların dalış ekipmanları üzerinden düşen bir uyarı etiketiydi. Önce umursamadan yanından geçip gittim, ancak sanki bir çölde dalıyor hissi veren Kaş sularında, yersiz da olsa bir "şeyler" görüntülemiş olmak için geri dönüp sualtında yüzen bu etiketi çektim ve yoluma devam ettim.

   İstanbul'a döndüğümde, çekmiş olduğum görüntüler arasındaki bu sarı etiket görüntüsünü kullanarak, sosyal mesaj veren kısa bir film yapabileceğimi hayal ettim ve aşağıdaki Vimeo bağlantısındaki filmi hızlıca kurguladım.

   Üzerinde "Warning" yazan ve Kaş'ın derinliklerinde yüzen o etiket, aslında hepimiz için çok önemli bir uyarı mesajı veriyor olabilir mi?