2 Nisan 2013

Sekonic L-478D Pozometre


   Bir süredir, hem video işlerimde hem de fotoğraf çekerken kullanabileceğim iyi bir pozometre arıyordum. İnternet üzerinde araştırma yaparken, ışık ölçümü konusunda dünyanın en iyi firmalarında biri olan, Japon Sekonic firmasının yeni pozometresi Litemaster Pro L-478D'yi gördüm. Dokunmatik bir ekrana sahip bu yenilikçi pozometre, sadece fotoğrafçılar için değil, video çeken kullanıcılar için de tasarlanmış bir ürün. Ürün hakkında biraz inceleme yaptıktan sonra hem özellikleri hem de uygun fiyatı nedeniyle, bana uygun bir pozometre olduğuna karar vererek satın almaya karar verdim. Tam da, pozometrenin kesinlikle lazım olacağı bir çekimin bir gün öncesinde elime geçen pozometreyi, çekimleri üç gün süren, Arri Alexa ve Canon 5D Mark 3 gibi iki farklı uçtaki kameranın kullanıldığı bir çekimimde deneme şansını yakaladım.


   Öncelikle, satın alacaklara veya almış olanlara, pozometrenin hem yüklü olan bellenimi hem de bilgisayarınıza bağlamak için gereken yazılımın en güncel versiyonunu indirmelerini ve kurmalarını tavsiye etmek istiyorum. Ürünün içinden çıkan cd'deki bilgisayar yazılımı ile bellenimi güncellemeye çalışırken sorun yaşadım ve ancak bilgisayar yazılımının en güncel versiyonunu yükledikten sonra bu sorunu aşabildim. Zira, pozometrenin paketinin içinden çıkan ufak bir bilgilendirme notu da bunu öneriyor.
   Video çekimi için iki farklı seçenek sunan pozometrede, ister Sony F serisi, Alexa yada Red gibi sinematografi kameraları için olan "CINE" seçeneği, isterseniz de DSLR ve video kameralar için olan "HD" seçeneğini seçebiliyorsunuz. İki seçenek arasındaki en temel fark CINE seçeneğinde "Angle" , "HD" seçeneğinde ise "T" yani perde hızı tabirlerinin kullanılmış olması. Bunun dışında, ölçüm ayarları olarak bir fark göremedim. İki kullanım seçeneğinde de, standart ISO ve kare hızı "f/s"seçeneklerinden birini seçebiliyorsunuz.
   Kolay ve pratik bir kullanıma, ayrıca basit bir menüye sahip pozometrede önceden yüklenmiş filtre ayarları da bulunuyor. Böylece, sıklıkla kullanılan, ND veya renk düzeltme filtrelerini bir kaç dokunuşla seçip, ışık ölçümünü bu filtrelerin kriterlerine göre yapabiliyorsunuz.
   L-478D'nin bir diğer önemli özelliği, özgün kullanıcı profillerinin yaratılıp, bunların pozometreye kaydedilebilmesi. Bunu yapabilmek için, kullanılacak kameraya ve iş akışına göre, pozometre ile birlikte gelen Data Transfer isimli yazılım ile uygun bir profil hazırlamak ve aktarmak yeterli.
   L-478D sadece bir pozometre, ancak "5 Degree Spot Viewfinder" isimli opsiyonel bir aksesuar satın alınarak bir spotmetre özelliği de kazanabiliyor. Bence bu aksesuarın paketin içinden çıkması çok daha hoş olurdu ama firma, bunu opsiyonel bir ürün olarak 109$ 'a (B&H satış fiyatıdır) satıyor. 
   Pozometreyi genelde başarılı buldum. Dokunmatik bir ekrana sahip olması, belleniminin güncellenebilir olması ve pratik bir kullanıma sahip olması son derece güzel özellikler ancak tasarımı biraz kırılgan, malzemesi ise çok sağlam görünmüyor. Set ortamında, elinizde düşmesi yada bir yere çarpmanız durumunda hemen kırılacakmış hissi uyandırıyor. Dikkatli kullanmak lazım.
   Son olarak, ülkemizin de yayın sistemi olan PAL sistemi ile ve bir DSLR ile video kayıt yapacaklara önemli bir uyarım olacak. Pozometrenin standart ayarlarında "Increment of T+F" yani perde hızı ve diyafram değerlerinin artışı "1 step" yani tek basamak olarak ayarlanmış. Ancak bu seçenekteyken, DSLR 'ler ile video çekerken sıklıkla kullanılan 50 perde hızı seçilemiyor. Perde hızını 50 olarak seçebilmek için bu seçeneği "1/3 Step" 'e getirmelisiniz. Böyle olunca hem perde hızı hem de diyafram değerlerinde seçenekler artıyor ve bize gerekli olan 50 perde hızı da seçilebilir oluyor.